Artikel i NSD


Rygg- och magproblem vanligaste problemen hos patienterna

 

Text: Ann-Cathrine Johnsson/TT Spektraac.johnsson@ttspektra.se

Zonterapi kan inte bara göras på fötter och händer – utan även i ansiktet. Signalerna till hjärnan går snabbare härifrån, vilket gör att effekten blir mycket stark.

Här behandlas de punkter som påverkar levern.
Du kan känna dig bättre redan efter första behandlingen

Ansiktszonterapi är sammansatt av tre olika terapiformer – kinesisk medicin med akupunkturmedianer, indiansk zonterapiteknik och modern neuroanatomisk forskning.

Grundförutsättningen är, liksom vid annan zonterapi, att man utgår ifrån att kroppen kan läka sig själv och att allt i kroppen finns representerat i det område man behandlar, i det här fallet ansiktet.

– Ansiktet avslöjar ens hälsa. Det är exempelvis många som är svullna under ögonen där njurzonen sitter och enligt kinesisk medicin sitter livsenergin i njurarna. När du stressar mycket så kan njurarna komma i obalans, säger Kerstin Steneberg, som är zonterapeut och reflexolog på Friskvårdscentret i Stockholm.

Enligt Kerstin Steneberg blir effekten ofta starkare och resultatet snabbare med zonterapi i ansiktet än på fötter och händer. Men de olika zonterapimetoderna är bra komplement till varandra, menar hon.

Viktiga delar i metoden är helhetssynen och att man fokuserar på att hitta grundorsaken till problemen istället för att behandla symtomen.

– Värk i leder kan bero på att man har problem med matsmältningen, som till exempel förstoppning, medan problem med ögonen kan ha sin grund i att levern är i obalans, menar Kerstin Steneberg, vars patienter i första hand söker hjälp för värk i rygg och nacke samt sömn- och matsmältningsproblem.

Här behandlas de punkter som påverkar magen.Vid en behandling börjar terapeuten med att jobba med öppningspunkter för att balansera nervsystemet och få igång blodcirkulationen. Därefter görs en analys med den indianska metoden. Terapeuten söker igenom ansiktets olika zoner för att leta efter obalanser och blockeringar i kroppen, som ger sig uttryck i så kallade depåbildningar.

Enligt Kerstin Steneberg, som ofta kombinerar ansiktszonterapi med fotzonterapi och öronakupunktur, finns det flera olika grader av obalans.

Innan jag får prova på behandlingen frågar Kerstin Steneberg om jag har några sjukdomar eller andra kroppsliga problem, om jag äter någon medicin och hur mitt blodtryck ser ut.

Kerstin arbetar med en nyponolja, som hon masserar in i ansiktet och behandlingen känns mer som en ansiktsmassage än zonterapi. Det är lätt att slappna av. Jag kommer att tänka på att jag faktiskt har haft lite ont i ländryggen på senaste tiden, vilket jag glömde säga, men hinner knappt tänka tanken innan Kerstin Steneberg frågar om jag har ont i ländryggen.

De zoner där det finns obalanser masserar Kerstin lite extra noga och när det är dags för zonen för magen så kan jag känna det i magen och måste fråga om det är den zonen som masseras nu.

Hon fortsätter att söka igenom ansiktet och jag somnar nästan till. Det är otroligt avkopplande. Kerstin avslutar med att trycka på olika punkter i ansiktet för att balansera systemet. Känner hon att det pulserar i punkterna vet hon att cirkulationen och läkningsprocessen har kommit igång.

När jag reser mig upp märker jag att smärtan i ländryggen släppt och jag känner mig otroligt avslappnad och rofylld.
 

Publicerad: 2006-02-25 00:05
Uppdaterad: 2006-02-25 00:05

© 2006 Norrländska Socialdemokraten Ansvarig utgivare: Lennart Håkansson